- Elnök úr, lesz ajándék a Fradi szurkolóknak?

- Lesz. Építkezünk. A Fradi folyamatosan fejlődik és fejleszt.

- Jut ajándék az ultráknak is? Mondjuk, például, leszerelik a szkennert? 
- Nem.

- Tehát marad a beléptető rendszer?
- Marad.

- Az ultrák nem kérnek sem a szkennerből, sem önből.
- Marad a beléptető rendszer és lévén októberben választottak meg újabb négy évre elnöknek, maradok én is. Kérem, azt fogadja el, hogy a békétlenség fenntartásában érdekeltekkel szinte lehetetlen békét kötni. Mindenki szabadon dönthet arról, hogy bejön vagy sem, kivéve azokat, akiket kitiltottunk indokoltan az elmúlt időszakban. Ha jól rémlik, mindössze tíz emberről van szó, akik kárt okoztak a klubnak, mert hosszú időn át belépő nélkül szöktek be, mert saját társaikat bántalmazták a lelátón, mert a nemzetközi szabályok ellen vétettek a meccseinken. Most 2014-et írunk, kizárólag egy utat ismer az UEFA, az MLSZ és az FTC. A Paris SG új, milliárdos tulajdonosa tízezernél is több erőszakos szurkolóját tiltotta ki a stadionjából jól felfogott érdekből. A Real Madrid most lép, lépett, hasonlóan a spanyol egyesületekhez, mert tragédia történt. A BL-döntős Atletico Madrid betiltott egy szurkolói csoportot. Nincs más választás, ahol bátran, határozottan léptek fel, mint például a németeknél, angoloknál, ott telt házak előtt lépnek pályára a csapatok. Az UEFA nem tűri meg a rendbontókat, a kirekesztőket. Lássuk be, az európai szövetségnek nincs oka megítélni másként a Fradit sem. Ha pár drukker huhog, azonnal büntet az UEFA, mint tette ezt a máltai meccsünk után.

- Amit aztán eltöröltek…
- Ne legyen hamis illúziónk, formai hiba miatt egy nemzetközi ügyvédi iroda közreműködésével tudtuk elérni, hogy ne kelljen milliókat fizetnünk. Hátravan még a Rijeka elleni büntetés, a tét egy zárt kapus mérkőzés és 50 ezer euró, vagyis a kieső jegybevétellel együtt tízmilliókat bukunk egyes szurkolók kirekesztő viselkedése miatt. Azt szoktam mondani, a Fradiért minden csatát megvívok, ha van esély a sikerre. De, kérem, higgyék el, itt semmi esélyünk sincs. Sokáig fog tartani, amíg minden tisztességes szurkoló belátja, megérti, elfogadja a törekvéseinket. Sok időbe beletelik majd, mire elhiszik, hogy a Ferencvárosnak nincs más választása. Az UEFA kérlelhetetlen és nem tűri el a botrányokat, a kirekesztő magatartást, nyilvánvalóan ki fog tartani az elvei mellett. Összeroppant bennünket, ha szükségét látja. Egyszer és mindenkorra vége annak, hogy bárkinek is félnie kelljen bármitől a lelátókon. És vége annak, hogy erőszakos szurkolók jogot formáljanak arra, hogy meghatározzák a klub működését.

- Ön szerint jól működik a Ferencvárosi Torna Club?
- Ön ismer engem annyira, hogy sosem vagyok elégedett, de évről évre jobban működünk. Folyamatosan olyan célokért dolgozunk, amiket mind-mind a szurkolóinkért találtunk ki és valósítunk, valósítottunk meg. Itt van például a sikeres országjárás. Amikor bevezettük az új szurkolói kártyát, joggal merült fel a vidéki Fradistákban, hogy ne kelljen több száz kilométert utazniuk a regisztrációért. Tudom, a műszaki megoldás tovább tartott, mint valamennyien szerettük volna, de megoldottuk technikailag és december elején elindult a Fradi-minibusz, amely házhoz viszi a Fradi Shopot és a kártyakiváltás lehetőségét. Több százan éltek is vele, mindenhol szeretettel és sokan fogadtak bennünket. Idén hat vidéki várost választottunk ki, és jövőre folytatjuk az országjárást. Sőt, terveink szerint átlépjük az országhatárt is, hogy minél több magyarhoz eljuthasson a Fradi.

 

- Mi lesz még?
- Hétfőn, azaz december 22-én 18 óra 40 perckor elindul a Fradi TV. Évekbe telt, mire visszaszereztük a marketing jogokat. Sokáig tartottak az előkészületek, de a SportKlub tévével közösen sikerült kialakítani a megfelelő koncepciót. Minden héten hétfőn késő délután közel fél óra Fradi lesz a sportcsatornán! A kollégák úgy fogalmaztak, exkluzív tartalommal, amit én úgy fordítanék le, hogy bevisszük az öltözőbe, a kulisszák mögé a nézőinket, megmutatjuk, milyen az élet a Fradi háza táján. És ez a műsor nem csak a fociról fog szólni, a pólósaink, a kéziseink, a hokisaink, a birkózóink, minden szakosztályunk műsoridőhöz jut. Itthon mindenképpen egyedülálló a heti Fradi TV, bízunk benne, hogy mindenkinek tetszeni fog. Műsorvezetőnek megnyertük az olimpiai bajnok Kovács Istvánt.

- És még?
- Mielőtt rátérnék az egyik legkomolyabb tervünkre, hadd soroljak néhány példát arra, mi mindent tettünk az elmúlt időkben amellett, hogy felavattuk az új stadionunkat. A teljesség igénye nélkül, Fradi márkás termékek sorát vezettük be a piacra. Van energiaitalunk, nagyon népszerűek a Fradis iskolás termékeink, ahogy a webshopban és a shopban az ünnepek előtt kapható kézműves szaloncukrunk is például. A Fradi Shop megújult a nyáron, ott körbenézni is öröm, nem csak vásárolni. Kinyílt a Fradi Múzeum, a világon egyedülálló tárlatgazdagsággal. Közel 30 ezer ember jött el az első Fradi Családi Hétvégére. Idén is elkészítettük a már hagyományos Fradi Évkönyvet. Két naptárat is kiadtunk, az egyik a szakosztályokat mutatja be, a másik az FTC társadalmi felelősségvállalását helyezi középpontba, hiszen 2015-öt a társadalmi felelősségvállalás évének tekintjük, többek közt ezért is kötöttünk stratégiai megállapodást az Ökumenikus Segélyszervezettel.

 

- És mi az a bizonyos legkomolyabb terv? 
- Óvatosan fogalmazok, mert a tervek még csak körvonalazódnak, a megállapodásokat még nem kötöttük meg. Az új szurkolói kártya, amely nyár óta biztonságos, egyszerű belépést, kényelmes, készpénzkímélő fizetést tesz lehetővé a stadionban, nemsokára kedvezmények egész sorával kecsegtet. Kollégáim fél éves munkája fog beérni jövő év elejére, a fővárosban és az országban számtalan helyen lehet majd olcsóbban vásárolni a Fradi szurkolói kártyával. Az is könnyen elképzelhető, hogy sokan megtakaríthatják akár a bérletük, a belépőjük árát, ha csatlakoznak hozzánk, szurkolói kártyásokhoz, akik egyébként már közel 43 ezren vagyunk. Nemsokára elérjük azt a létszámot, amit a régi kártyával produkáltunk több év alatt. 

- Nem akarunk ünneprontók lenni, de gondolja, képes meggyőzni azokat, akik az elmúlt hónapokban, hetekben elégedetlenkedtek, tüntettek, távol maradtak éppen az új szurkolói kártya, a beléptető rendszer miatt?
- Minden klubnak, de a Ferencvárosnak különösen fontosak a szurkolók. Nélkülük az egésznek nincs értelme. Értük és a gyermekekért van elsősorban a Fradi. Senki ne higgye, hogy bennem nem hagyott nyomot az, ami az utóbbi hónapokban történt. Sok mindent átértékeltem. Befejezem a személyes írásos kapcsolattartást a közösségi médiában. Pestiesen, vége a fészbukolásnak. Három éven át, azt hiszem, egyedülálló módon a sportvezetők közül, folyamatosan igyekeztem napi szinten tartani a kapcsolatot a szurkolókkal. Bárki bármit mond és gondol, én válaszoltam mindenkinek. Viszont azt láttam egy ideje, hogy ennek így semmi értelme. A hozzászólók egy része csak a konfliktust kereste, kötözködött, a felületet találta meg ahhoz, hogy sértegesse a klubot vagy engem. Tisztelet természetesen a kivételeknek. 

- Válaszok nélkül maradnak a szurkolók?
- Ellenkezőleg. A szurkolók azt igényelték, hogy rendszeresen kapjanak válaszokat. Így lesz a jövőben is, csak egy kicsit más formában, más csatornákon. Természetesen csak azokra a kérdésekre reagálunk, amelyekkel érdemben lehet foglalkozni. Vagyis bezárok ugyan egy kis ajtót a közösségi médiában, de mi, a Ferencvárosi Torna Club még jobban kitárunk egy nagy kaput a világhálón.

- A legjobbkor nyílik a nagykapu, mert nemrég több szurkolói oldalt is letiltott a Fradi.
- Nem véletlenül. Ugye, hallott már arról, hogy védjegyoltalom? A Fradi, az FTC igenis olyan brand, olyan márka, amelynek hatalmas az értéke, ezt nekünk kötelességünk megvédeni.

- A szurkolókkal szemben is?
- Értük védjük meg. Hogy a klub érdekeit sértő tartalmak ne ártsanak a Fradinak. Egyébként mindenkivel szívesen megosztjuk, amije van a Fradinak. Csak engedélyt kell hozzá kérni, s egy szerződés aláírásával, a feltételek elfogadásával nyílik lehetőség a logó, a név használatára. Több tucat pert indítottunk a klub érdekeinek védelmében. A klub érdeke a szurkolók érdeke is. Sajnos vannak, akik szándékosan igyekeznek ártani a klubnak és ezzel a Fradistáknak. Akadnak blogok, weboldalak, amelyek félrevezetnek, téves információkkal árasztják el a világhálót.

- Szóval a szurkolókért teszik…
- Igen, s a visszajelzések csak megerősítettek bennünket abban, hogy érdemes folytatni a megkezdett munkát.

- Legyen kedves konkrétumokat említeni!
- Pár újdonságot már részletesen említettem, mint például az országjárás, a Fradi TV, a Fradi márkás termékek, a kedvezményrendszer. Nem szóltam még az FTC korántsem hagyományos életmód magazinjáról, a Zöld és Fehér havilapról, amelyet megerősítettünk, amelynek az egykori kiváló Fradi futballista, Bánki József a főszerkesztője, és amelyet kiváló stáb készít, s amelynek mára közel 3 ezer előfizetője, majdnem 8 ezer olvasója van. Szintén komoly energiát fektettünk a Fradi Médiába, amely a napi 20-30 ezer egyedi látogatottságú fradi.hu weboldalt és a 123 ezer követő mellett heti fél milliós elérést felmutató Facebook oldalt készíti, természetesen amellett, hogy részt vesz a Fradi TV összeállításában. Mindez egyetlen célt szolgál, a szurkolók minél igényesebb, pontosabb kiszolgálását.

- Van még valami a tarsolyban?
- Van. Ha már a kártyáról, a beléptető rendszerről és a szurkolók elvárásairól szóltunk, akkor hadd említsem meg, amit a nézőink vetettek fel, hogy a beléptetéskor szívesebben találkoznának, hadd fogalmazzak így, kedvesebb személyzettel. Közel negyven hoszt és hosztesz fogadta az utolsó bajnokikon a kapuknál a szurkolókat. Az első visszajelzések kedvezőek. Valóban, azt el kell ismernünk, a biztonsági szolgálattal kapcsolatban akad néhány jogos kritikai észrevétel is, de ezeket igyekeztünk és igyekszünk orvosolni. Többször jeleztük már, de most tőlem is hallhatja, olvashatja mindenki, arra bátorítjuk a szurkolókat, hogy az építő ötleteikkel forduljanak hozzánk. Nem titok az sem, bizonyos kérdőívünk összeállításához már igénybe is vettük korábban elégedetlen szurkolónk segítségét és ő örömmel osztotta meg velünk szaktudását. Ha kell, ezerszer elmondom: nem vagyunk a szurkolók ellenségei. Hiába állítják be ezt páran így.

 

 

- Ön szerint nincs igazság abban, amit azok állítanak, akik távolmaradásukkal tüntetnek?
- Elindultunk egy úton, amely Európába vezet, amely útnak a végén állandó szereplői leszünk, lehetünk a kontinens futball vérkeringésének. Nem állítom, hogy olyan komoly szereplői, mint a múltban, amikor Albert Flórián és legendás társai játszottak a pályán, de mindenképpen állandó szereplőivé válunk. Ezen az úton azonban csak azok tarthatnak velünk, akik tudomásul veszik, hogy a nemzetközi szövetség mit vár el egy klubtól, annak szurkolóitól. Sokat dolgozunk azért, hogy a sportdiplomáciai területen komoly sikereket tudjunk felmutatni. A labdarúgó szakosztály vezérigazgatója, Orosz Pál marketing szakember, és sokat tesz azért, hogy a Fradi jelentős tényezője legyen az európai futballéletnek. Folyamatosan járja a világot, komoly előadásokat tart tekintélyes konferenciákon, mindenhol öregbítve a klub hírét, nevét.

 

- Európa a szkenneres beléptetést várja el?
- Európa azt várja el, hogy biztonság, rend és kulturált szurkolás legyen a lelátón. 

- A másik oldal szerint tárgyalni kell.
- Három és fél évig tárgyaltunk, sokat és sokszor és sok mindenről, aztán becsaptak bennünket többször, például a Csatáry-molinó esetében és két derbi alkalmával is. Olyanokkal nem tárgyalhatunk, akik a stadionban szurkoló társaikat halálosan megfenyegetik, hazafelé megkergetik. Olyanokkal sem tárgyalunk, akik súlyos erkölcsi és anyagi kárt okoznak szándékosan a klubnak, amit állítólag szeretnek. Olyanokkal nem tárgyalhatunk, akik a Fradiban dolgozó fiatal kollégáim címét, adatait szerkesztik ki. Nekem személy szerint is van problémám. Olyanokkal nem szeretnék tárgyalni, akik azt írják ki egy szurkolói oldalra, hogy haljon meg a családom. Olyanokkal nem fogok tárgyalóasztalhoz ülni, akik fotómontázsok tanúsága szerint fejbe lőnének. Olyanokra nem vagyok kíváncsi, akik olyan pólókat készítenek, árulnak és hordanak, amelyeken a feleségemmel és a gyerekeimmel lógok egy akasztófán. Szerintem ez túlzás, nekem ez nem fér bele. 

- Talán akadnak józan hangok.
- És meg is halljuk azokat a hangokat, de egyvalamit el kell fogadni. Lehet velem nem egyetérteni, de attól még a csapatnak szurkolni kell. Egy igazi ferencvárosi szurkolónak ez alapvetés. Amikor huszonévesek kórusban azt skandálják, „Mi vagyunk a Ferencváros…”, akkor vajon a legendáink, például a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti Gyurika mit gondol, vagy mi fordul meg a VVK-győztes Rákosi Gyula bácsi, az olimpia bajnok Szűcs Lajos, a kétszeres olimpiai aranyérmes Magyar Zoltán fejében, kik ők akkor? És a legutóbbi bajnokin megajándékozott 100 éves András bácsi nem a Ferencváros? Ő már 92 éve szurkol a Fradinak, 80 éve volt először a csapat mérkőzésén. Ott ült a lelátón a Pápa ellen, drukkolt, ahogy egy 100 évestől kitelik, maga volt a csoda, felállva tapsoltuk meg.

- Úgy tűnik, egyik fél sem enged.
- Vannak dolgok, amikben nem lehet meghátrálni. Nem engedhetjük, hogy újra megtörténjen az, ami az elmúlt 20 évben már annyiszor megesett. Hogy néhány tucat erőszakos, magát kiváltságosnak tekintő szurkoló megzavarja az edzést, hogy a mérkőzések előtt ott terpeszkedjen az öltözőben, hogy a klubház folyosóján ott masírozzon és beleszóljon abba, kit igazolunk, kit küldünk el.

- Mit gondol, a most hevesen ellenkezők is ugyanezt akarják?
- Akad pár szélsőséges, aki bele akar szólni abba, ami nem az ő dolga.

 

- Ezt így konkrétan senki sem mondja. Csak azt, hogy nem kell a szkenner.
- Ez csak ürügy. Amellett, hogy az új szurkolói kártya biztonságot, kényelmet, előnyöket jelent, az új beléptető rendszer lényege, hogy egyéni felelősséget kell vállalnia a tetteiért, legyen az szurkoló vagy a biztonsági szolgálat munkatársa. A beléptető rendszer minden szempontból biztonságos, én kitettem korábban a közösségi oldalamra a vénalenyomatom kódját, senki sem törte fel, senki sem tudott visszaélni vele. Kérdem én, valóban az a pár perces procedúra a probléma? Lássuk csak, honnan indultunk és hová jutottunk. Rendbe tettük a Népligetet az elmúlt négy évben. Erről kevés szó esik, pedig erre legalább annyira büszkék vagyunk. Egy lepusztult sporttelep helyén ma színvonalas utánpótlás- és sporttelep áll, ahol több mint ezer Fradista fiatal sportol. Felépült egy új étterem, megújult a hotel és több futballpálya, kialakítottunk egy tanulószobát, folyamatos a fejlődés és a fejlesztés. Nem azt állítom, hogy nincs még tennivalónk, nem dőlhetünk hátra, akad tervünk elég. Sok ígéret után megvalósult a Fradisták álma, felépült egy modern stadion, az új otthonunk. A világ egyik legjobb csapata, a Chelsea komplett vezetősége és a játékosok egyaránt elismerően szóltak róla. Magyar fejlesztés a beléptető rendszer, amely kényelmesebb, biztonságosabb, egyedi beazonosítást tesz lehetővé, és amiről szintén kevesebb szó esik, kapcsolódik hozzá a kiszolgálást meggyorsító készpénzkímélő fizetési rendszer. Mi sem jellemzőbb egyébként az ultrák hozzáállására, mint amit egy netes újság készítette videóban hallottam, láttam a minap. Azt nyilatkozta egy fiatal tüntető, hogy őket nem érdekli a mérkőzés, nem azért járnának ki. Hát pedig, nekünk a futball a fontos, és hadd tegyem hozzá rögtön, ha valamiben hiányérzetem van, akkor ebben, a nézőcsalogató futballban.

- Igen-igen, a minőségi foci. Ami hiányzik. Talán az is zavar némelyeket, hogy gyengébben teljesít a futballcsapat.
- Ebben van némi igazság, bár mindhárom sorozatban állunk még, a bajnokságban egy pontra vagyunk a dobogótól, a Magyar Kupában a 8 között vagyunk és kinézhet egy jó szereplés, a Ligakupából pedig meggyőző fölénnyel vertük ki az Újpestet. Visszatérve az NB I-re, hát igen, a bajnokság… A Fradinál sosem lehet más a célunk, mint a bajnoki cím és utóbbitól valóban távolabb kerültünk.

 

 

- A dobogótól is…
- Szó sincs róla, miért mondja ezt, egy pont a hátrányunk. Nehezen indult az év, nem maradt idő a nemzetközi kupaszereplés miatt sem a pihenésre, sem az építkezésre. Kicsit talán sok helyen változtattunk a csapaton. A legutóbbi mérkőzéseken látottak alapján azonban bízhatunk egy szép, az ideihez hasonló tavaszban. Igyekszünk egy-két poszton erősödni…

 

- Elnézést, hogy közbevágok, de ez az erősödni ezt váltja ki és nem csak belőlünk. A nyáron mintha mellényúltak volna azok, akik az igazolásokért felelősek.
- Nem értünk egyet. Hazahoztunk egy legendát, Gera Zolit. Megszereztünk egy volt német válogatott csatárt, Benjamin Lauthot, aki már második a góllövőlistán. Nyár óta nálunk játszik az egyik legtehetségesebb fiatal lengyel labdarúgó, Michal Nalepa, aki 17 éves kora óta az utánpótlásuk vezető alakja és még csak 21 éves. Nyugat-európai csapatokban bizonyított két játékosunk, Dilaver és Kukurozovics hétről hétre jobban teljesít a Fradiban. Utóbbi annak a Zürichnek volt a tagja, amelyik most azt a Baselt előzi meg a svájci bajnokságban, amelyik kiütötte a BL-ből a Liverpoolt. És hadd említsem a mértékadó Transfermarkt internetes oldal szerint a magyar mezőny legértékesebb játékosát, a belga, spanyol, angol ligát megjárt Lamah-t. Hat nagyszerű futballistáról van szó, akik mellé a minap szerződtettük a sokszoros válogatott, Fradiból indult Hajnal Tamást. Hajlamosak vagyunk a Fradi esetében inkább a rosszat hamarabb meglátni. Igen, el kell ismerni, voltak és lesznek is tévedések, de ez benne van. A Fradinak nem állnak rendelkezésre dollárban vagy euróban százmilliók, forintban sok milliárd az igazoláshoz. Kétségtelen, néha mellényúl a klub, viszont például a magyar tehetségek felkarolásában élen járunk. Sorolom, kiket szereztünk meg, vagy emeltünk ki az utánpótlásból: Ugrai, Popov, Haris, a két Csilus, Batik, Nagy Dani, Nagy Dominik és Holman, akik mind-mind annak a bizonyságai, hogy törekszünk arra, hogy magyar tehetségek is kerüljenek a csapathoz. Vagy vegyük például a szakmai stábunkat, amelyet tapasztalt trénerek alkotnak. A hamburgi, dortmundi kispadon bizonyított Thomas Doll, aki 2005-ben az Év embere volt a német labdarúgásban, a volt ghanai szövetségi kapitány, Ralf Zumdick és a magyar válogatott korábbi pályaedzője, Máté Csaba edzői hármast bárhol megirigyelhetik. Az angol Premier Ligából hoztunk fizioterapeutát. Az orvosi stábunkat az a doktor Pánics Gergely vezeti, aki a Dárdai Pál irányította magyar válogatott mellett is dolgozik most.

 

 

- De a stáb nem tud gólt szerezni…
- De hozzásegíteni tud… És a felkészült szakmai stáb, a fejlett infrastruktúra segíthet abban, hogy jó játékosokat tudjunk igazolni. Ritkán említik meg a sajtóban, de azt se felejtsük el, hogy a vetélytársaktól eltérően a Fradi minden rangadóját itthon fogja játszani jövőre. A Groupama Arénában pedig pontot is alig veszítettünk, egyébként egy éve veretlenek vagyunk hazai pályán a bajnokságban. Jön a tavasz, jönnek az úgynevezett élcsapatok, meg kell őket verni, semmi sem lehetetlen.

 

- Mit gondol, a rangadókkal visszatérnek a nézők is? 
- Abban reménykedek, hogy sikeresek leszünk és visszatérnek a nézők. 

- Ismerje el, kevesebben vannak a lelátón!
- Fogalmazzunk úgy, többre számítottunk. De ha a számokat nézzük, akkor azok nem lesújtóak. Tavaly közel 3600 bérletet adtunk el, idén majdnem 6 ezret értékesítettünk. Tavaly a tabella hátsó fertályában lévő csapatok elleni átlag nézőszámunk 6 ezer volt, idén 7 ezer. Továbbra is a Fradi vonzza a legtöbb nézőt. És nem csak a lelátón, a tévé előtt is, több százezren ülnek le a Fradi miatt a képernyő elé. 

- Idegenben viszont sem az MTK, sem az Újpest, sem a Diósgyőr, sem a Debrecen, sem a Kispest, sem a Videoton ellen nem telt meg a vendégszektor. Inkább csak lézengtek a Fradisták…
- Ez így van. 

- Talán nem kellett volna kitalálni ezt a buszoztatást a fővárosi rangadókhoz.
- Amikor a rendőrség kiemelt kockázatúnak minősít egy találkozót, akkor a sporttörvény szerint kötelező a szervezett utaztatás. Amit máshogy szinte lehetetlen megoldani. Amikor, mint például a Kispest ellen, visszavonta a döntését a hatóság, azonnal léptünk és csak lehetőségként kínáltuk fel a buszokat.

 

 

- Nem fáj önnek az üres vendéglelátó az idegenbeli mérkőzéseinken?
- Ez van, higgye el, én sajnálom a legjobban, de mégsem hátrálunk meg, mert nem hagyhatjuk, hogy az történjen a klubbal, ami az elmúlt húsz évben. Háromszor ment tönkre már a Fradi, háromszor volt fél térden. Értse meg mindenki, a negyediket már nem élné túl. Ennek a hangos kisebbségnek a vezetői megszokták, hogy az elmúlt időkben az történt a székházban, amit ők akartak. Amit most ők akarnak, az viszont a pusztulásba vezet. Abból nem lehet fizetést adni a játékosoknak, abból nem lehet öltözőt, tanulószobát létesíteni a kis Fradistáknak, abból nem tartjuk életben a jégkorong szakosztályt, abból nem születik birkózó csapatbajnoki arany, vagy nem lesz a mi dicsőségünk is Bácsi Péter világbajnoki győzelme és a kézilabdázónőink sem képesek kétszer KEK-et nyerni, a vízilabda szakosztályhoz sem tér vissza az olimpiai bajnok legenda, Gerendás György és még sorolhatnám hosszasan, mi mindent nem lehet. Mert egyébként a Fradi nem csak a futball.

 

- Ezt üzeni a kint maradást választó szurkolóknak?
- Én nem üzenek, csak azt állítom, a Fradi az első. Csak egy út, amelyiket most mi tapossuk, az vezet Európába, a futball európai vérkeringésébe. A másik út nem vezet sehová.

- Ez legyen a zárszó?
- Legyen az, ami egy év végi interjúnál szokás: mindenkinek, Fradistának és nem Fradistának áldott karácsonyt és zöld-fehér sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

fradi.hu